VIJF TIPS VOOR EEN GOEDE MOTIVATIEBRIEF BIJ EEN CARRIERESWITCH
“Wie zit er op mij te wachten?” “Ik doe dit al zo lang.” “Ik heb de gevraagde diploma’s niet.” zijn reacties die ik regelmatig hoor wanneer mensen toe zijn aan een carrièreswitch. Eigenlijk is de moed ze al in de schoenen gezakt nog voordat ze een poging gewaagd hebben. Gelukkig wordt er steeds meer gekeken naar talenten en vaardigheden en minder naar diploma’s. Er zijn dus zeker mogelijkheden.
Werkervaring in een bepaalde sector kan ook in een andere sector – op een net iets andere manier – interessant zijn. En competenties die je eerder inzette, kunnen ook in een ander beroep belangrijk zijn. Denk aan analyseren, klantgerichtheid of empathisch vermogen. De kunst is om jouw ervaring en kennis zoveel mogelijk om te buigen naar de vaardigheden die in de nieuwe functie gevraagd worden. Deels kan dat in de profieltekst in je cv, maar ook je motivatiebrief is hierin een belangrijke tool.
Maar
hoe doe je dat? Hier een aantal tips:
- Beschrijf kort jouw weg tot nu toe; je werkervaring en je persoonlijke groei die ervoor gezorgd hebben dat je nu deze switch wilt maken. Maak hierbij een bruggetje naar de vacature en/of de missie van de organisatie. Hiermee benadruk je zowel jouw relevante werkervaring als je intrinsieke motivatie.
- Geef één of meer voorbeelden van
werkzaamheden of projecten uit het verleden waaruit blijkt dat je over bepaalde
vaardigheden beschikt die ook voor de vacante functie nuttig zijn. Het opsommen
van de in de vacaturetekst gevraagde competenties heeft niet zoveel zin, het ‘bewijzen’
ervan in korte voorbeelden wel!
- Ook met activiteiten die je in
je vrije tijd doet of hebt gedaan, kun je je enthousiasme en/of je ervaring
onderbouwen. Benoem vrijwilligers- en/of verenigingswerk, cursussen en zelfs
hobby’s wanneer deze relevant zijn voor de vacature.
- Onderzoek of er een cursus of opleiding is die je nog zou kunnen (of moeten) volgen om de functie goed uit te kunnen oefenen en geef in je brief aan dat je openstaat voor het volgen van deze of een andere passende opleiding.
- Jezelf voorstellen en zo goed mogelijk ‘verkopen’ is natuurlijk erg belangrijk; maar vergeet ook niet in te haken op dat wat de organisatie over zichzelf vertelt; de bedrijfscultuur, waar is men trots op? Jij zou daar graag onderdeel van uitmaken, toch? Laat ze dat weten!
Probeer ervoor te zorgen dat je motivatiebrief niet langer wordt dan één A4-tje en vermijd clichés als ‘toe aan een nieuwe uitdaging’ en ‘deze functie is me op het lijf geschreven’. Laat je brief voor jou spreken, maak het zo concreet mogelijk!
Vind je het ondanks deze tips toch lastig om een aansprekende brief te schrijven? Lees dan hier verder.