Zolang hij droomt...

Een cliënt maakte mij attent op het liedje ‘Ravijn’ van Veldhuis & Kemper. Mooie tekst over een uitgebluste man die droomt over hoe hij ooit het roer gaat omgooien. Maar iedere dag zit hij toch weer in diezelfde trein, op weg naar zijn werk.

Deze zin springt er voor mij uit. Ik zie dit namelijk soms letterlijk gebeuren wanneer ik in gesprek ben met iemand die mij vertelt dat hij of zij ‘ooit nog wel eens … zou willen gaan doen’. Ogen gaan stralen, er verschijnt een lach, bewegende armen leggen enthousiast uit hoe dat dan zou zijn … gevolgd door “Maar ja, dat gebeurt toch nooit...” Ik moet erbij zeggen dat het dan ook wel om totaal iets anders gaat dan wat de persoon nu – vaak al jaren - doet.

“Zullen we gaan uitzoeken of het kan, of in ieder geval bekijken hoe je die richting uit kunt bewegen?” is mijn vraag dan. “En mocht het nou zo zijn, dat het (nu) echt niet mogelijk blijkt, dan heb je in ieder geval duidelijkheid." De reactie op deze vraag is lang niet altijd positief. En op een gegeven moment kreeg ik in de gaten, dat het voor sommige mensen inderdaad zo werkt zoals op de afbeelding staat.

Duidelijkheid is lang niet altijd gewenst. Want met die droom kun je je identificeren. Je voelt hoe het zou zijn als … en dat voelt lekker. Waarschijnlijk voel je zelfs de trots die er zou zijn wanneer de droom werkelijkheid is geworden, trots op wat je gedurfd hebt en welke stappen je hebt gezet.

Maar als die ballon wordt doorgeprikt, dan ben je gewoon weer in het hier en nu met die baan waar je niet zo blij van wordt. En met die vraag die regelmatig door je hoofd zeurt, of je er nou echt niets aan zou kunnen doen. Die droom is eigenlijk een soort vluchtroute uit het nu. Even dromen over hoe het zou kunnen zijn, over wie jíj zou kunnen zijn…

Ik begrijp het hoor, situaties maken het lastig; hypotheken, studerende kinderen… ik veroordeel niemands keuze. Maar ik word er wel heel blij van wanneer iemand bij mij komt die wél wil onderzoeken of er meer mogelijk is dan wat hij/zij nu doet. En weet je wat? Vaak is dat nog zo ook.