"ENNEH... KUN JE OOK IETS MET HSP?"

De vraag wordt wat weifelend gesteld. Wanneer ik bevestigend antwoord, hoor ik de opluchting. “Oh, gelukkig… ik weet zelf nog niet zo goed wat ik ermee moet, maar fijn dat we het onderdeel kunnen laten zijn van het traject.”

Veel vrouwen die de Me.-scan komen doen, zijn niet zomaar op zoek naar ander werk, maar zijn echt op zoek naar zichzelf. Ze hebben vaak al flink wat boeken gelezen en zijn daarbij ook informatie over hoogsensitiviteit tegengekomen. En herkennen er veel in. Maar vinden het tegelijkertijd ook lastig; voelen soms weinig begrip van hun omgeving en durven er op hun werk al helemaal niet over te beginnen.


Zou ander werk een oplossing kunnen zijn? Misschien deels, maar de echte verandering zit in jezelf (en gelukkig laat de Me.-scan je heel mooi zien wat jij zou kunnen veranderen). Op internet zie ik lijstjes van beroepen die goed zouden passen bij hooggevoelige mensen: ICT (lekker op jezelf), de zorg (omdat we zo empathisch zijn), maar ik vind ze wat kort door de bocht, die lijstjes. Bovendien is iedere HSP’er ook weer anders.


Uiteindelijk gaat het er naar mijn idee om dat je jouw eigen grenzen gaat herkennen en ook érkennen. Als hooggevoelig persoon heb je misschien af en toe vijf minuutjes ‘me time’ nodig, waar je collega ogenschijnlijk moeiteloos doorwerkt. Het kan lastig zijn om dit te accepteren van jezelf, maar wanneer dat lukt en je die momentjes ook durft in te bouwen, zul je al snel de positieve effecten merken. En natuurlijk is het dan heel fijn wanneer je in een omgeving werkt, waar men dit heel normaal vindt en ziet dat jij op deze manier het best tot je recht komt.


Is het dan alleen maar lastig om hoogsensitief te zijn? Zeker niet; hooggevoelige mensen zijn vaak snelle denkers, invoelend en creatief. Ze nemen nuances waar, waardoor ze extra kunnen genieten van bijvoorbeeld muziek en de natuur. Mocht je er eens over willen praten, dan ben je van harte welkom om contact met me op te nemen.