WIE BESTUURT JOUW BUS?

De hele dag door hebben we gedachten en dat leidt regelmatig tot een intern conflict. Een discussie, zou je kunnen zeggen, tussen de verschillende kanten (subpersonen) van jezelf. Stel, je authentieke, creatieve ik heeft een goed idee. Samen met de realist in jou heb je het uitgewerkt tot een werkbaar plan en je hebt zin om het uit te gaan voeren.

Maar nog voordat je goed en wel onderweg bent, komt de innerlijke criticus naast je in de bus zitten en die stelt vragen als: “Waarom denk je eigenlijk dat dit gaat lukken?” “Heb je zoiets niet al eens eerder geprobeerd?” en “Er zijn toch al heel veel mensen die dit doen?” En voor je het weet is ze achter het stuur gekropen en rijdt ze de bus de garage weer in.

Jij voelt je teleurgesteld, waarom lukt het je nou nooit om je plannen tot een goed einde te brengen? Misschien ben je zelfs wel boos op jezelf; je bent al weer gestopt voordat je überhaupt begonnen was.

De bus is een tool vanuit de Voice Dialogue-methodiek; deze gaat uit van de ‘psychologie van de ikken’. Deze theorie beschrijft hoe mensen gestuurd worden door verschillende en vaak tegenstrijdige interne kanten (subpersonen). Sommige van die kanten zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen (bijvoorbeeld de perfectionist of de pleaser). Andere kanten zijn in de loop van onze ontwikkeling op de achterbank of zelfs in de kofferruimte van de bus terechtgekomen. Elke subpersoon heeft een eigen stem, eigen verlangens of angsten. En elke subpersoon heeft een belangrijke en vaak beschermende functie in ons leven. 

Wanneer je merkt dat je vastloopt in een dilemma of dat je steeds in dezelfde situaties terechtkomt, probeer je dan eens voor te stellen welke subpersonen vooraan in jouw bus zitten. De perfectionist? De pusher? Wie zit er op je achterbank die je zou kunnen uitnodigen om naast je te komen zitten? De ondersteuner? De realist? Op die manier zou er wel eens een heel ander gesprek kunnen ontstaan.